Proces nastajanja hale

LKV CENTAR – ARTECH INŽENJERING SPORTSKE „BALON“ HALE
Brzo, jevtino, optimalno...

Koncept LKV - ArTech “lakih montažnih sportskih hala”, iznikao je kao proizvod potreba tržišta, nastalih razvojem savremenog društva i načina života, kao i brzog tempa življenja.
Do sada smo napravili preko pedeset objekata ovog tipa, tako da danas možemo da kažemo da imamo jedinstven projekat u svetu koji se i konceptualno potvrdio u svim segmentima.

ŠTA JE TO “BALON” HALA?

Karakteristike našeg koncepta, koje ga izdvajaju od ostalih sistema su:

 • brza i laka instalacija
 • niska cena
 • optimizacija troškova eksploatacije
 • optimalni uslovi za korisnike
 • ekonomska isplativost.

Ove karakteristike su bile projektni zadatak i ideja vodilja prilikom projektovanja i realizacije koncepta ovakvih hala. U svetu takođe srećemo primere sportskih objekata koji su pokušali da odgovore ovoj problematici. Širom Evrope inženjeri su tražili rešenja prema različitim idejama i novim tehnologijama, gde su i rezultati bili različiti. Međutim, sa ponosom možemo da kažemo da se kod nas taj koncept potpuno potvrdio i sazreo, gde se kao takav uspešno primenjuje već više godina. Grupa inženjera iz LKV CENTRA i ArTech inženjeringa, upoznata sa problemima stranih kolega, krenula je u istraživački rad i potragu za projektom koji će biti održiv. Rešenje je nađeno u savremenim tehnologijama i globalnoj opservaciji razvoja projekta. Već posle par meseci napravljen je prvi objekat koji je ukazivao da smo na pravom putu. Svaka naredna hala unapređivana je po svim parametrima, što je u finalu rezultiralo proizvodom koji je ispunio sve postavljene ciljeve i postao jedinstven primer na evropskom tržištu. Do sada smo napravili preko pedeset objekata ovog tipa, tako da danas možemo da kažemo da imamo jedinstven projekat u svetu koji se i konceptualno potvrdio u svim segmentima. Prednost ovakvih hala je kratak rok izgradnje, atraktivan izgled, laka drvena konstrukcija, veliki rasponi koji ostvaruju čist i otvoren plan samog objekta. Prostor unutar objekta je bolje osvetljen nego kod klasično zidanih objekata, a različitim sistemima se omogućava dobra prirodna provetrenost prostora.

Projektanti su naročitu pažnju posvetili oblikovanju dvorane iz uslova funkcije, arhitektonskog izraza i ekonomskih pokazatelja. Višenamenske sportske dvorane dozvoljavaju primenu, razvoj i takmičarsku organizaiju svih vrsta malih sportova, kao i odvijanje svih oblika rekreacije. Najčešće se dvorane koriste za rekreativno bavljenje malim fudbalom, ali i tenisom, košarkom i drugim sportovima. Velika primenjenost ovakvih hala je u pozicioniranju dvorana uz školske objekte, gde se u toku dana odvija nastava fizičkog vaspitanja, a u večernjim satima rekreativno bavljenje sportom.

PROCES NASTAJANJA “BALON” HALE

 1. UGOVARANJE - Sve počinje ugovaranjem - dogovorom sa investitorom. Uz savete i bogato iskustvo naših arhitekata i inženjera, zajednički definišemo objekat po meri želja investitora.
   
 2. PROJEKTOVANJE - Svi elementi hale se analiziraju, statički proračunavaju i dimenzionišu  profesionalnim softverskim paketima; kako LKV drvena konstrukcija, tako i PVC membrana. Projektanti razrađuju projekat do detalja, i tada je sve spremno za proizvodnju hale.
   
 3. PROIZVODNJA - Nastajanje hale se dalje odvija u odvojenim halama, za proizvodnju konstrukcije i za proizvodnju membrane. Sve se odigrava u strogo kontrolisanim uslovima i pod budnim okom naših stručnjaka.
   
 4. TRANSPORT - Kada je proizvodnja gotova, priprema se transport i prateća logistika. Najčešći slučaj je transport kamionom. Ali važno je znati da su svi elementi hale ptojektovani tako da se mogu i kontejnerski pakovati i tako dalje transportovati i do najudaljenijih destinacija, vozom, brodom...
   
 5. MONTAŽA - Pošto su svi elementi hale prefabrikovani za suvu ugradnju, montaža hale na terenu je brza i tačna. Uz povoljne vremenske uslove standardna hala može biti montirana za 7-10 dana!
   

 

 

Ostali članci u rubrici: Konstrukcija »

O nama

    LKV CENTAR iz Beograda je specijalizovana kompanija za projektovanje, proizvodnju i montažu drvenih konstrukcija.

    Sistem projektovanja u drvetu je osmišljen putem Lakih Krovnih Vezača. To je industrijalizovani sistem za prefabrikovanu gradnju drvenih krovnih struktura po strogo kontrolisanoj i zaštićenoj tehnologiji. Zasnovan je na upotrebi specijalnog spojnog sredstva – metalnog LKV-C konektera. Primenjuju se pri gradnji krovova objekata u izgradnji i u nadgradnji objekata sa dotrajalim krovnim pokrivačem, pri pretvaranju ravnih krovova u kose krovove, kod javnih i stambenih objekata, industrijskih, poslovnih i proizvodnih objekata, magacina, sportskih objekata...

Opširnije...

Naša misija

    Davno, u doba kada je najstariji čovekov predak napustio pećinu kao svoje prirodno sklonište i sačinio prvu strehu od granja i lišća, započinje jedan dugi proces koji nikada neće biti okončan – veština gradnje čovekovog krova nad glavom.

   Krov istinski predstavlja prvu konstrukciju koju je čovek osmislio i izveo.

   Drvo, taj ponekad zaboravljen, ali nikada napušten građevinski materijal, služio je i danas služi za realizaciju čovekovih graditeljskih ostvarenja, koja su odražavala vreme u kome nastaju, klimatske uslove, raspoloživu tehniku, nivo obrazovanja čoveka, njegov intelektualni, socijalni i religiozni status...

Opširnije...